Sfeerbepalende kleuren

Mensen kunnen heel emotioneel reageren op sfeerbepalende kleuren.

Iedere kleur heeft een eigen betekenis. Geel is licht en vrolijk, blauw is koel, groen wordt geassocieerd met de natuur. Daardoor hebben we er positieve gevoelens bij, zoals hoop en vooruitgang. Maar ook negatieve gevoelens kunnen, zoals rotting en bederf.

Kleur heeft vaak meer invloed op een foto dan je denkt. Een object met een warme tint tegen een koele achtergrond versterkt het perspectief in een foto. Andersom zwakt een object met een koele kleur tegen een warme achtergrond het perspectief juist af.

Door contrasterende kleuren te gebruiken komt een onderwerp los van de achtergrond. Een kleuraccent vormt een blikvanger in de foto maar kan ook een rustpunt vormen in een drukke monotone foto.

Niet alleen de kleur zelf is belangrijk maar ook de verzadiging en helderheid. Als we het over kleur hebben bedoelen we eigenlijk de tint (hue). De intensiteit van de tint noemen we verzadiging (saturation). Hoe hoger de verzadiging hoe puurder de kleur en hoe sterker het kleureffect. De helderheid (brightness) geeft aan of de tint licht of donker is.

Rood is een energieke warme kleur.

Rood roept passie op. De actie, beweging en passie van bvb. dansers wordt versterkt door de rode kleur. Het is wel heel gewaagd om een foto met een heldere, rode verzadigde tint te kleuren. De kleur is zo sterk dat hij het onderwerp overheerst. Rood is de sterkste kleur die er is. In eerste instantie zie je alleen de kleur en pas wanneer je ogen hieraan zijn gewend, kijk je naar het onderwerp.

Ingetogen kleuren

De ingetogen kleuren trekken op een subtiele manier de aandacht. De fotograaf moet dan heel goed de verzadiging van de kleuren laag gehouden; bvb.: een sneue plant in een vervallen omgeving, met groot gevoel gecomponeerd, waarbij zachte kleuren en de weerspiegeling zorgen voor een gelaagdheid in de foto.

Herfstkleuren

De herfst is een prachtige kleurrijke periode. Het harde licht van de zomer is veranderd in prachtig strijklicht. De natuur komt in de herfst in beweging.

Na een nacht met wat vorst vallen de bladeren bij bosjes. Terwijl er bladeren kleuren aan de boom, verkleuren andere bladeren na de val. Een beetje wind erbij en ze kleuren de lucht. Liggen de bladeren eenmaal op de grond dan ontstaan er prachtige kleurenpaletten.

Samengevat uit het tijdschrift Fotografie