Een onderhoudsbeurt voor je camera vooraleer je op reis vertrekt.

Wens je ook mooie beelden mee te brengen van je reis, zorg er dan voor dat je camera in tip top conditie is vooraleer je vertrekt.

Hierna volgen enkele eenvoudige tips om je camera een jaarlijkse nazichtbeurt te geven.Read More

 

Controleer je batterijen.

Oplaadbare batterijen van digitale camera’s gaan vroeg of laat slijten zo dat ze hun oplaadcapaciteit gaan verliezen. Een tweede en eventueel een derde batterij meenemen is geen overdreven luxe. Om geen enkele opportuniteit te missen komt een reserve batterij altijd van pas. Vergeet natuurlijk je lader niet.  Voor sommige batterijen bestaan er ook laders waarmee je de batterijen kunt opladen in de wagen.

Geheugenkaarten.

Zorg ervoor dat je voldoende kaarten mee hebt om al je foto’s op te slaan. Geheugenkaarten met een capaciteit van 128GB zijn geen rariteit meer. Maar geheugenkaarten kunnen ook defecten vertonen en 128GB aan (reis)foto’s verliezen kan behoorlijk dramatisch zijn. Daarom neem ik steeds 5 à 6 kaarten mee van 4 tot 8 GB. Als er iets misloopt met een kaart is het verlies dan toch minder groot. Je kan natuurlijk ook je laptop meenemen om elke avond van je foto’s een back-up te maken. Koop bij voorkeur je geheugenkaarten op voorhand en niet op de luchthaven of in een duurder vakantieverblijf. Ik koop mijn kaarten bij www.Amazon.de waar ze dikwijls 40 à 50 % goedkoper zijn dan in lokale winkels en waar je vertrouwde degelijke merken kunt kopen zoals Sandisk en Lexar. Misschien zijn er nog betere adressen die ik nog niet ontdekt heb.

Formatteer je geheugenkaarten op voorhand met je camera. Het is mogelijk om kaarten leeg te maken of te formatteren met je PC maar dit wordt algemeen afgeraden omdat het formatteerformaat belangrijk is voor de kwaliteit van de registratie op de kaart.

Houd je camera proper.

Bijna alle camera’s hebben tegenwoordig een zelfreinigingmechanisme voor het reinigen van de sensor. Het is aangeraden om daar zo weinig mogelijk zelf iets aan te doen. Je camera proper houden en er zo voor te zorgen dat je camera niet moet gereinigd worden is het belangrijkst. Probeer in de mate van het mogelijke je camera weg te houden van die plaatsen waar het meest risico gelopen wordt. Zoals omgevingen waar zand, vuil en zout water in je camera kunnen dringen. Als je toch wenst te fotograferen op een windering strand waar het zand rondvliegt bescherm dan je camera. Ik heb daarvoor beschermhoesjes gekocht van Op/Tech die je camera en je lens zowel beschermen tegen zand als tegen regen, niet duur en gemakkelijk mee te nemen. Als je geen hoesje mee hebt en je wenst toch je zoon, surfend op de golven, te fotograferen, gebruik dan een telelens zo dat je er voldoende ver kunt van af blijven.

Wees ook voorzichtig wanneer je van lenzen wenst te veranderen, zoek eventueel een tegen de wind beschermde plaats zodat er geen stof of vuil op je sensor kan waaien. Let ook op bij het vervangen van geheugenkaarten. Het zou jammer zijn dat ze je ontglippen en in de riool of in de cola vallen.

Je camera schoonmaken.

Een onderdeel van je camera dat regelmatig dient gepoetst te worden is de lens. Stof en vingerafdrukken op de lens verminderen de kwaliteit van je foto’s. Agressieve schoonmaakproducten zowel als een zakdoek zijn uit den boze. Het belangrijkste schoonmaakmateriaal dat je altijd bij zou moeten hebben is: een microvezeldoekje en een rubberen blaasbalgje.

Microvezel doekjes zijn van onschatbare waarde als het op reinigen van je lens op aankomt. De fijne vezels schenden het glas niet en zijn heel efficiënt om stof en sporen van vet (vingerafdrukken) te verwijderen. Zij zijn goedkoop, soms zelfs gratis, kunnen gewassen worden en opnieuw gebruikt worden. Als het vuil niet onmiddellijk kan verwijderd worden met het doekje kun je het glas ook even vochtig maken door er op te ademen en het dan afvegen met het microvezel doekje.

Zoals hiervoor beschreven moet je opletten bij het verwisselen van lenzen om te vermijden dat er stof op je sensor komt. Stof op de sensor is niet altijd zichtbaar op je foto’s en als het toch zichtbaar wordt kun je in de nabewerking met Photoshop of een andere software het stof gemakkelijk verwijderen.

De camera’s zijn tegenwoordig bijna allemaal uitgerust met een mechanisme dat de sensor schoonmaakt bij het opstarten van de camera.

Indien dit toch niet zou helpen kun je met een goed blaasbalgje proberen het stof weg te blazen. Dit werkt meestal en zo lang je er voor zorgt dat de sensor niet aangeraakt wordt door het blaasbalgje is het ongevaarlijk voor de sensor.

Er zijn nog andere methodes om de sensor schoon te maken maar die we afraden omdat ze risico’s inhouden.

Als het niet lukt met de blaasbalg is het beter de processor te laten schoonmaken in een speciaalzaak.

Wees vooral voorzichtig de sensor niet aan te raken want dan zou je garantie ook wel eens kunnen vervallen.

Het blaasbalgje kun je ook gebruiken om het meeste stof van je lens weg te blazen, op die manier help je ook voorkomen dat grof stof bij het schoonmaken met een microvezeldoekje krassen zou maken in het glas.

Kleine blaasbalgjes met een borsteltje gecombineerd zijn te vermijden. Als het balgje te klein is blaast het niet hard genoeg en het borstelje is minder efficiënt dan een goed microvezel doekje.

Een goede cameratas.

Neem een goede cameratas mee waarin alles wat je wenst mee te nemen veilig kan opgeborgen worden en toch gemakkelijk bereikbaar is.

Maak eerst een lijstje van wat je wenst mee te nemen, bvb

  • 1 reflex camera

  • 1 standaard lens

  • 1 breedhoek lens

  • filters: polarisatiefilter, grijsfilter

  • reisstatief

  • microvezeldoekje

  • blaasbalgje

  • 5 geheugenkaartjes

  • 2 reservebatterijen

  • kompas

Jouw gereedschaplijst kan korter of langer zijn maar zorg er voor dat alles in je cameratas kan.

Een goede cameratas zorgt voor:

- goed beschermende afwerking

- gemakkelijke bereikbaarheid van je materiaal

- bescherming tegen regen.

Ik gebruik als reistas Lowepro AW een model dat je gemakkelijk toegang geeft tot je camera zonder dat je de tas dient af te nemen en met optimale veiligheid voor je ander gerief.

PRETTIGE REIS EN GENIET OPTIMAAL VAN JE CAMERA!!

Roland