Foto's delen op internet

Foto’s moeten bekeken worden

We fotograferen natuurlijk omdat we dat graag doen.  Maar net zoals schilders hun schilderijen tonen, beeldhouwers hun beelden aan het publiek exposeren en muzikanten optreden, hopen wij ons werk ook te kunnen delen.

Eénmaal per jaar krijgen de leden van de fotoclub de kans om deel te nemen aan een tentoonstelling maar de rest van het jaar blijven we op onze honger zitten.

Het internet biedt echter veel mogelijkheden om je werk al dan niet aan een groot publiek te tonen.

Criteria

Misschien heb je vakantiefoto’s die je wil delen met je medereizigers of wil je de foto’s van een familiefeest laten zien aan alle genodigden. Misschien heb je de behoefte om je beste werken te laten beoordelen door kenners waardoor je jezelf kan perfectioneren of misschien heb je al zo’n hoog niveau gehaald dat je eraan denkt om je werken te koop aan te bieden.

Het spreekt voor zich dat je reden voor het publiceren van foto’s zal bepalend zijn voor de manier van aanpakken.  Als je foto’s wil verkocht krijgen, wil je een zo groot mogelijk publiek bereiken. De zichtbaarheid van je vakantiefoto’s daarentegen kan je beter beperken tot mensen die je persoonlijk kent.

Ook de mate van controle zal een invloed hebben: wil je je werken beveiligen tegen kopiëren, wil je statistieken bijhouden van aantal bezoekers, wil je regelmatig je foto’s vernieuwen, …

De presentatie kan ook heel erg verschillen: gaande van een soort contactblad tot een volledig uitgewerkt album met alle mogelijke gegevens over plaats en tijd van opname, camera-instellingen...

Een laatste criterium is de prijs: hoeveel wens je te betalen? Er zijn ook heel wat gratis mogelijkheden maar die hebben ook hun beperkingen.

Ten slotte willen we ook nog vermelden dat je niet zomaar alles mag publiceren.  Je bent gebonden aan allerlei wetgevingen zoals daar zijn: portretrecht en    auteursrecht.

Eigen website

Een eerste mogelijkheid is meteen ook de moeilijkste: je zet je foto’s op een webruimte die je hebt gekregen van je internet provider of die je hebt aangekocht.  Om de foto’s over te zetten heb je een file transfer programma nodig zoals FileZilla.  De meeste providers bieden dit echter aan als onderdeel van je configuratie.  Wanneer je bijvoorbeeld webruimte aankoopt bij one.com dan krijg je ‘File Manager’ te zien als onderdeel van je configuratiescherm wanneer je aanmeldt met je account.

Het volstaat echter niet om enkel je fotobestanden daar te zetten, je hebt ook code nodig om je foto’s te presenteren.  Dit is meestal html. Computerfreaks schrijven zelf de html code, eventueel via een scripttaal zoals php maar gelukkig zijn er heel wat programma’s die dit voor jou doen.

Voorbeeld:

www.beertjesfotosite.be

portfolio: skynet

Html generatoren

Jalbum, Web Album Generator, Zoner Photo Studio zijn een aantal voorbeelden van programma’s waarmee je aan de slag kan.  Ook Lightroom laat toe om dergelijke albums te maken (zie optie Web).

Kijk zeker ook eens naar de website https://www.gratissoftware.nu voor gratis programma’s.

Deze manier van werken is vrij statisch: je maakt op je eigen computer een galerij van de geselecteerde foto’s en wanneer je klaar bent, zet je alles over naar je webruimte.  Wil je echter foto’s wijzigen, zal je opnieuw de galerij moeten maken en de aangepaste bestanden overzetten.

Een flexibeler alternatief is piwigo.

Album generatoren

In plaats van een programma op je computer te installeren, kan je ook aan de slag met online generatoren.  Dit heeft bovendien het grote voordeel dat je geen eigen webruimte nodig hebt.

album Tessenderlo: MyAlbum

album Tessenderlo: Zonerama.com (Zoner Photo Studio)

Website bouwers

Eén stap verder is een heuse website maken.  Het meest gebruikte is wordpress maar veel eenvoudiger in gebruik is bijvoorbeeld weebly. Deze manier van werken is enkel interessant als je veel meer wil doen dan alleen wat foto’s delen.  Je kan o.a. een blog maken of een volledige online shop opzetten.

Voorbeeld in Drupal: http://rdirky.be/portfolio

Sociale media

Het meest toegankelijk en wellicht meest toegepast om foto’s te delen op internet is het gebruik van sociale media.

Facebook

Op facebook kan je foto-albums maken en delen met je vrienden.  Er is geen limiet op het aantal of grootte van je foto’s. Je kan een foto die je met je smartphone hebt gemaakt rechtstreeks doorsturen naar Facebook.  Je foto’s worden echter gecomprimeerd opgeslagen waardoor de kwaliteit een stuk lager is dan je originelen. Zoals iedereen weet, neemt Facebook het ook niet nauw met de privacy.

Flickr

Flickr is een Engelstalige dienst dat veel wordt gebruikt door zowel amateurfotografen als door professionals.  Je kan een gratis account aanmaken. Hiermee kan je in totaal 1 TB foto’s uploaden. Flickr wordt veel gebruikt als backup.  Je hebt de mogelijkheid om de maximaal zichtbare resolutie te beperken voor anderen. Naast foto’s kun je ook video’s uploaden met een maximale duur van drie minuten.  De foto’s kun je voorzien van trefwoorden en beschrijvingen. waardoor mensen die foto’s over een bepaald onderwerp zoeken, jouw foto’s gemakkelijk kunnen vinden.

Je kan bovendien je Flickr account koppelen aan twitter en/of facebook, zodat je vrienden direct op de hoogte gesteld worden wanneer je een foto op Flickr hebt gezet.

In april werd Flickr echter overgenomen door SmugMug waardoor vanaf februari 2019 de opslag definitief gelimiteerd wordt tot 1.000 foto’s. Dit geldt overigens ook voor de gebruikers die nu mogelijk 1 TB aan foto’s op het platform hebben staan. Wil je je foto’s niet kwijtspelen, zal je moeten betalen.

voorbeeld: https://www.flickr.com/photos/rolandbrugge/

Album Tessenderlo: Flickr

Cloud

Je kan nog een andere reden hebben om je foto’s op internet te zetten.  Misschien wil je zelf overal waar je bent aan je eigen foto’s kunnen geraken, zonder dat je de foto’s echt te koop zet voor het grote publiek.  Dit kan je doen door in de Cloud te gaan. Dat wil zeggen dat je de bestanden terugvindt op de computer, maar ook via een beveiligde inlog op internet.

Google foto’s (Picasa)

Google Foto ‘s is de opvolger van Picasa.  Je hebt onbeperkte ruimte voor het opslaan van foto ‘ s, met een maximale grootte van 16 MPixels.

Je steekt je foto’s in albums waarna je kan kiezen om je album privé te houden, te delen met een beperkte groep mensen (via email-adressen) of openbaar maken.

Album Tessenderlo: google photo

Onedrive

Iedereen met een Microsoft-account zoals Outlook.com en Hotmail.com, krijgt gratis 5 GB opslagruimte. Met een Office 365-account is dat zelfs 1 TB.

Handig aan onedrive is dat dit is geïntegreerd in Windows.  Je bewaart je documenten op je harde schijf van je computer en automatisch worden ze gebackuped in de cloud.

Spijtig is dat je voor je zover bent toch eerst wat moet configureren en dit werkt niet altijd even eenvoudig.

Dropbox

Dropbox bestaat al vrij lang en heeft de naam betrouwbaar te zijn.  Deze dienst is ideaal voor wie op zoek is naar een online backup systeem.

Bij de gratis versie beschik je (slechts) over 2GB.  

Dropbox werkt het handigst als je het bijhorend programma installeert.  Dit programma is beschikbaar voor Windows en Mac en zorgt ervoor dat je bestanden locaal worden bewaard in een map (zoals elke andere map) en automatisch online worden gezet.

Je kan je foto’s echter enkel delen met mensen die ook een Dropbox account hebben.

Album site

De meesten hebben niet de nodige html kennis en houden zich liever ver weg van sociale media met al zijn gevaren.  Wanneer je bovendien al een betrouwbare backup oplossing hebt, dan opteer je best voor het laatste alternatief: er bestaan heel wat foto-websites die je toelaten om je eigen albums toe te voegen.

500px.com

Dit is de meest gebruikte site onder fotografen.  Beroepsfotografen gebruiken een betaalde account waardoor ze via de site hun foto’s te koop kunnen aanbieden.  De kost is ongeveer 75 $ per jaar.

Je kan je eigen galerij zelf ‘tunen’.

Voorbeeld: https://500px.com/ (Johan)

Portfoliobox.net

Portfoliobox.net is meer dan een album site, je kan er een eenvoudige website mee maken.  De auteurs beweren dat het maken van een website te vergelijken is met het spelen met Lego blokjes. Hiermee bedoelen ze dat je zelf kan beslissen welke elementen je nodig hebt.

Je vertrekt van een top menu met links naar alle mogelijke opties om de inhoud van je website aan te passen. 

voorbeeld: https://dpmfoto.portfoliobox.net/ (Michel)

myalbum.com

myalbum.com is een handige site om op een mooie manier foto’s en video’s te delen. De site is overzichtelijk en biedt genoeg lay-out mogelijkheden om webalbums te maken, zonder dat je verdwaalt in teveel opties. Er staat weinig tekst op de site, maar je zult snel begrijpen hoe het werkt.

Je mag bij Myalbum gratis vijf webalbums maken. Wil je er meer, dan betaal je € 4,99 per maand.   

unsplash

Op de website https://unsplash.com/ kan je ook foto's up- / downloaden. De foto's die je daar vindt zijn gratis te gebruiken.

Afdrukcentrale

Sommige afdrukcentrales bieden ook de mogelijkheid om albums op te slaan en te delen. Voorbeelden hiervan zijn Pixum, Photobox, Snapfish en Smartphoto.

Besluit

Dit overzicht is verre van volledig.  De keuze zal wellicht beïnvloed worden door volgende aspecten:

gebruiksvriendelijkheid: hoeveel technische kennis is nodig

mogelijkheden: één album of een complete website

betrouwbaarheid: durf je foto's toe te vertrouwen aan de website

bereikbaarheid: publiek